Sağlıklı Hayatın Beş Basit Kuralı
11:06 |
Etiketler:
sagliklihayatinbesbasitkurali
Hepimiz uzun süre sağlıklı ve huzurlu bir yaşam için uğraşı içerisindeyizdir. Alternatif tedavi, Ayurveda, bitkisel yöntemler gibi kavramların hepsinin amacı insana daha iyi, sağlıklı ve daha konforlu uzun bir hayat sunmaktır. Bu hayat biçimlerinin kurallarına ne kadar uymaya çalışılırsa hayatınızdaki kalite o kadar artacaktır. Bitkisel metotlar, kürler, losyonlar, ilaçlar, karışımlar, tentürler, tütsü, bitkisel banyolar gibi tedavi biçimleri bedensel açıdan dengeyi sağlarlar. Beş temel kurala uymaya çalışmak hayat kalitesini ve buna bağlı olarak hayattan aldığınız zevki artıracaktır. Peki nedir bu beş basit kural: Nefes alma, yeme, uyku, aktivite ve su içme.
Bunlar basit olduğu kadar son derece etkilidir de. Bu çok basit şeyler, genellikle günlük rutin yapılan şeylerdir. Bu basit liste sizi, pek çok hastalığa karşı koruyabilir.
1: Düzgün Nefes Alın
Solunum yaşam için en temel koşuldur. Biz doğru bir şekilde nefes alıp yaşam gücümüzü daha fazla artırabiliriz. Daima yavaş yavaş ve yumuşak bir şekilde, derin olarak nefes alınmalıdır. Bu şekilde nefes stresi rahatlatır ve enerji düzeylerini artırır. Zihinsel performansı arttırılması kan, beyin ve kasların daha fazla oksijen gönderilmesi bu koşula bağlıdır.
Nefes almayı ağız ile yapmamalısınız. Nefes almada burun kullanılmalıdır. Nefes verirken ise ağız kullanılmalıdır. Kendinize yukarıda yazılan şekilde nefes alıp vermeyi alışkanlık haline getiriniz.
2: Bol Su İçin
Su, vücudumuzdaki enzimlerin düzgün bir şekilde çalışmasına yardım ve yataklık eder. Tüm enzimler su ortamında çalışır. Suyun yetersiz olması ise bedendeki birtakım düzensizliklere yol açar. Diğer taraftan bedenin detoksifiyesi de su sayesinde gerçekleşir. Ayrıca su kan, parlak bir cilt ve sağlıklı bir vücut dokuları için gereklidir. Bu nedenle bol su içmek, doğal bir şekilde güzel görünmeye yol açar.
Yeterli su alıp almadığınızı idrar rengine bakarak kontrol etmeniz mümkündür. İdrar rengindeki koyuluk yetersiz su aldığınıza işaret eder. Böyle durumlarda su alımının artırılması gerekir. Yetersiz su ciddi sağlık sonuçlarına yol açar. İlk etapta baş ağrısı ve yorgunluk olarak kendini belli eder.
Yemekten hemen önce veya yemek esnasında çok fazla su içilmemelidir. Su oturularak içilmelidir. Dinlene dinlene yani bir bardak su 3 yudumda içilmelidir. Su ile ilgili bilinen yanlış gerçeklerden biri ise kafein ve alkol içeren içeceklerin su yerine geçtiğidir. Bu yanlıştır. Meyve ve sebzelerin yüksek su içeriği nedeni ile tüketilmelidir. Ancak sade ve saf su alınması çok önemlidir.
3: Doğru Yiyecekler Yiyin
Uygunsuz gıdalar ve kötü beslenme alışkanlıkları, diyabet, obezite gibi pek çok hastalığa neden olabilir. Yiyeceklerde katkı maddesi az olan doğal, saf ve taze olan seçenekler tercih edilmelidir. Olabildiğince fast-food, kola tarzı beslenmeden kendinizi ve çocuklarınızı uzak tutmalısınız. Her insan kendi yaşı ve sağlığına uygun beslenmeyi seçmelidir. Çünkü gıda ihtiyaçlarını tek vücut için özeldir.
Yemek yeme için rutin bir program oluşturun ve uygulayın. Yemek yeme önemli bir faaliyettir. Bu altın kuralı diğer işler için ihmal etmeyin.
4: Düzenli Egzersiz Yapın
En az diğerleri kadar önemli bir kural da fiziksel aktivitedir. Yeterli fiziksel ve zihinsel aktivite, sağlık ve uzun ömür için önemlidir. Tek vücut ihtiyaçlarına göre gıda alınması gerektiği gibi, egzersiz de sizin ihtiyaçlarınıza ideal bir şekilde yapılandırılmış olmalıdır. Yürüyüş ve yoga, bireysel ihtiyaçlara göre adapte edilebilir ve herkes için yararlıdır.
Günün erken saatlerinde egzersiz en iyisidir. Aç karnına veya yemeklerden hemen sonra egzersiz yapmayın. Egzersiz yaparken düzenli nefes alıp vermeyi alışkanlık haline getirin. Sadece bedensel değil zihinsel egzersiz de takip edilmelidir. Zihinlerinizi diri tutacak faaliyetlerde bulunun. Örneğin seyahat, okuma, bulmaca çözme vb faaliyetler zihninizin çok ihtiyaç duyduğu faktörleri karşılayacaktır.
5: Yeterli Uyku
Hayat sadece iş, yemek, egzersiz üçgeninde olmamalıdır. Önceki 4 basit ama etkili kural gibi yeterli uyku da çok önemlidir. Günlük aktiviteler esnasında yorulan bedenin şarjı uyku ile sağlanır. Özellikle çocuklarda sadece oyun, yemek ve ders olmamalıdır. Yeterli uyku onların bedensel ve zihinsel gelişimi için mutlaka sağlanmalıdır.
Uyku yoksunluğu yüksek kan basıncı, obezite ve depresyona yol açar. Kendi uyku ihtiyacınızı çalışma temponuza göre kendiniz belirleyin ve buna uyun. Sekiz saat uyku teorisi herkes için uygun olmayabilir ve değildir. Kaliteli uyku bedeninizin yenilenmesini sağlar.
“Erken yat erken kalk” ifadesi sizin için doğru olmayabilir. Yatağa girdiğinizde uykunuz gelmiyorsa değişik teknikler deneyebilirsiniz. Karanlık ortam, sesten yalıtılmış bir oda, ılık duş alma, derin nefes alma, bir bardak ılık süt içilmesi yada alt ekstremitelere(bacak) yapılabilecek bir masaj gerginliğinizi alarak uykuya dalışınızı kolaylaştırabilir. Ayrıca uyku sıkıntısı yaşıyorsanız melisa gibi bitki çaylarını da deneyebilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder