Terlemenin Tedavisi Nasıl Olur?
Terleme, vücut kokularının kaynaklığını yapan bir rahatsızlıktır. Arkadaş ortamı olsun, önemli bir toplantı veya özel olmanız gereken bir yere giderken istediğiniz kıyafeti giyememek ciddi bir endişedir. Yada koltuk altlarındaki ıslaklık izlerinin sizi ne kadar rahatsız ettiğini farketmişsinizdir. Hele buna bir de koku eklenirse ten renginizde değişimi yada ateş basmasını fark etmiş olmalısınız.
Terleme, vücudun ısı dengesini muhafaza etmek için yaratılmış bir mekanizmadır. Oysa ki aşırı terleme denilen rahatsızlık ise tüm insanların %1’lik kısmında görülmektedir. Aşırı terleme kişide sosyolojik ve psilojik sorunlara yol açabilir. Aşırı terleme hormonal, iç guatr, psikolojik yada obezite gibi farklı nedenlerden kaynaklandığından tedavi basamakları takip edilirken nedene göre tedavi belirlenir.
AŞIRI TERLEME İÇİN HANGİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ UYGULANIR?
Günümüzde aşırı terlemeye karşı çeşitli tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Terleme tedavisinde dışarıdan kullanılan topikal tedavilerden cerrahi tedavisine kadar değişen metotlar kullanılmaktadır. İyontoforez denilen terleme bezine etki eden ve belli bir ritimde elinizi bir elektroliz sistemi içerisinde beklettiğiniz de terlemeyi zamanla yavaşlatan tedaviler yapılmakta idi. Bu metotta haftada 3-4 kez gidilmesi gerekmektedir. Yine tedavide aleminyum içeren ve gözenekleri kapatarak terlemeyi yavaşlatan ilaçlar kullanıldı. Bunun dışında ağızdan alınan ilaçlarla terlemeyi azaltan, yan etkileri de ağız kuruluğu gibi etkiler yapan ilaçlar kullanıldı.
ETS(Endoskopik torasik sempatektomi) diye tanımlanan ve kol altından bazı sinirlere minik klipsler takılan tedavi yöntemleri vardır. El ve yüz terlemesinde etkili bir yöntemdir. Ygulandığı bölgedeki aşırı terlemeyi kalıcı bir şekilde durdurmakta olup etkili ve başarılı bir yöntemdir. Bunun dışında bölgesel tedavide kullanılan ve yaklaşık 8-10 ay yılda bir kere yapılan botoks söylenebilir.
Botoks tedavisinin dışında masaj, hipnoz ve akupunktur gibi yöntemler de terleme tedavisinde kullanılmaktadır.
BOTOKSLA TERLEME TEDAVİSİ
Botoks bir bakteriden(Clostridium botulinum ) elde edilen ve felç yapan bir toksindir. Diğer bir tabirle botoks, sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engellemekte ve bu sayede o sinirlerin ulaştığı organların uyarılmamasını sağlamaktadır. Bu nedenle estetik(kırışıklıkları gidermek) ve terleme tedavisinde sıklıkla tercih edilmektedir.
Botoksla tedavi yöntemi lokalize hiperidroz denilen koltuk altı bazende ayak terlemesinde başarılı olan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemin temelinde ellerdeki ter bezleriyle, ter bezlerin duvarında düz kasların ve onlara gelen sinirlerin blokajına dayanan bir yöntemdir. Koltuk altında çok başarılı, ellerde bir miktar ağrılı bir tedavidir. Anestezi gerekebilir. Botoks kremlerle, losyonlarla tedavi edilemeyen durumlarda başarılı bir yöntemdir. 6 ayda 6 -7 kez uygulandığı takdirde kalıcı bir şekilde terlemeyi kestiği belirtilmiştir.
BOTOKSLA TERLEME TEDAVİSİNİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?
En çok yapılan bölge koltuk altı daha sonra el ve ayaktır. Ciddi bir yan etkisi yoktur. Koltuk altı estetik uzmanın yüz botoksu kadar kolay uygulanabilen aynı şey el ayak bölgesi içinde geçerlidir. Çok nadir kaşıntı olabilir.
TERLEME TEDAVİSİNDE BOTOKSUN ETKİSİ NE KADAR SÜRER?
Bu süre 8 ay kadar devam eder. Şubat ayı sonunda yapılan terleme tedavisi yaz, sonbahar ve kış dönemini de atlatır. Bu şekilde senede bir defada yapılır. Botoks yapıldıktan sonra aynı bölgeye tekrar tedavi uygulanmaz. Çünkü, o bölgede terleme bitmiş olur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder