Alerjilerde İlaç Tedavisi


ALERJİ TEDAVİSİ
Alerji polen, arı zehiri veya hayvan dışkısı gibi yabancı bir maddeye karşı bağışıklık sisteminin oluşturduğu tepkidir.
Bağışıklık sisteminiz antikor olarak bilinen maddeler üretir. Bu antikorların bazıları hasta yapabilen veya bir enfeksiyona neden olan istenmeyen istilacılara karşı korumaktadır.
Eğer alerjiniz varsa, bağışıklık sistemi sizin için zararlı olmayan bir allerjene (vücut için yabancı madde) karşı aşırı tepki göstererek tespit antikorları yapar. Eğer allerjen ile temas ettiğinizde bağışıklık sistemi tepkisi cildinizi, sinüsler, solunum ya da sindirim sisteminizi etkileyebilir.
Alerji şiddeti kişiden kişiye değişir. Bazen küçük bir potansiyel olarak yaşamı tehdit eden acil durum olan anafilaksiye neden olabilir. Alerji tedavi edilemez olsa da, tedaviler alerji belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
ALERJİ TEDAVİSİNDE HANGİ YÖNTEMLER KULLANILIR?
Alerji tedavileri şunlardır:
Alerjenden kaçınma: Doktorunuz sizi tanımak ve alerji tetikleyicilerini önlemek için adımlar atmanıza yardımcı olacaktır. Bu genellikle alerjik reaksiyonları önlemek ve belirtileri azaltmada en önemli adımdır. Tedavi kapsamının %50’ si aslında korunma yani allerjiden korunma tedavisidir. Hastalara öncelikle korunma önerilir daha sonra ilaç yöntemi ve hatta  cerrahi tedavi yöntemine kadar uzanabilir.
Semptomları azaltmak için ilaçlar: Alerji tedavisinde öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. Bu ilaçların bir kısmı ağızdan bir kısmı ise burundan yani sprey şeklinde kullanılır. İkinci tedavi yöntemi aşı tedavisidir. Bu tip tedavide kişinin belirli allerjene duyarlılığı saptanır, saptanan allerjene özgün duyarlılığa karşı değişen dozlarda kişiye 2-3 sene gibi süre zarfında verilir. Böylece kişi o allerjene karşı bir duyarlılık geliştiriyor ve tekrar tekrar o allerjenle karşılaştığında allerjik reaksiyon nedenine karşı bir duyarlılık kazandığı için hastalık meydana çıkmıyor ve kişide şikâyetlerde bulunmuyor. Allerji ilaçları bağışıklık sistemi reaksiyonunu azaltmak ve belirtileri kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Kullandığınız ilaçlar alerji türüne bağlıdır. Bunlar oral ilaçlar, burun spreyleri veya damlaları şeklinde reçetesiz satılan ilaçlar veya reçeteli ilaçlar içerebilir. Bazı yaygın alerji ilaçlar kortikosteroidler, antihistaminikler, dekonjestanlar, kromolin sodyum ve lökotrien değiştiriciler içerir.
İmmünoterapi: Şiddetli alerji durumunda veya diğer tedavi seçenekleri ile alerji giderilmezse doktorunuz immünoterapi önerebilir. Bu tedavi genellikle birkaç yıllık bir süre boyunca verilen saf allerjen ekstreleri ve bir dizi enjeksiyon içerir.
Acil epinefrin:Eğer şiddetli alerjisi varsa doktorunuz size acil bir durumda yanınızda taşımanız için epinefrin önerebilir. Ciddi allerjik reaksiyonlarda acil tedavi almak semptomları azaltabilir.
ALERJİ TEDAVİSİNDE NE TÜR İLAÇLAR KULLANILIR?
Alerji diye gelen hastaların genelde hapşırma, burunda kaşınma, burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi şikâyetleri olur. İlaç tedavisi kişilerin bu şikâyetlerini yani alerjik reaksiyonlarını ortadan kaldırıyor. Belli bir süreçte bir gurup ilaçlar vardır. Antihistaminik ilaçlardır ki bunlar (ciddi ilaçlardır ki karaciğere zararı vardır) kullanıldığında 24 saat tüm alerjik mekanizmayı bloke ediyor. Böylece kişide şikâyetler ortaya çıkmıyor.
Başta dünyada en çok kullanılan ansihistaminik ilaçlar geliyor, ikinci gurupta burna sıkılan spreyler bunlar topikortizon denilen ilaçlardır ve çok dikkatli kontrollü kullanılması gereken ilaçlardır. Kromon denilen ilaçlar vardır, bunlar da sprey şeklinde çocuk alerjilerinde kullanılıyor.
ALERJİDE İLAÇ TEDAVİSİNİN AŞAMALARI NELERDİR?
Hastalar doktora gittiğinde önce ilaç tedavisinden geçirilir. Başta kişi alerji duyarlılığının saptanması, alerji testlerinin yapılması ve duyarlılığa göre karar verilmesi gerekir. Bunlar monoterapi tedavisi olabilir. Yani hastaya bir ilaçta verilebilir yada aynı anda iki ilaçta kullanılabilir. Bunların başında topik steroitler gelir. Buruna sıkılan kortizonlardır ki halkımız kortizon ilaçlarını kullanmaktan korkarlar ama böyle bir şey yoktur. Çünkü normal kullanılan kortizon dozunun 1mg da binde biri düzeyindedir. O yüzden etki söz konusu olamaz. Ama doktor kontrolünden çıkılmaması gerekir. İkinci aşamada antihistaminikler  tercih edilir veya bazı hastalarla birlikte önerilir. Bunun dışında kromonlar vardır. Bu ilaçlar yine aynı şekilde daha düzenli ve dikkatli, biraz daha yavaş etkili olduğundan öncelikle tedavide kullanılır.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder