Hamilelikte Vajina Akıntısına Önlem
03:22 |
Etiketler:
hamileliktevajinaakintisinaonlem
HAMİLELİKTE VAJİNA AKINTISI
Vajinal akıntı, ister gebe, ister bekar isterse de genç ve ya yaşlı olsun(menopoza girmemiş) her kadında görülebilen fizyolojik bir olaydır. Bedenin dışarı açılan organları kendin kendini temizleme mekanizması bu şekilde akıntılardır. Fakat akıntının artması, koku veya renginde değişikliklerin belirlenmesi birşeylerin yolunda gitmediği anlamına gelir. Vajinal akıntılarda akıntının koku ve rengi teşhisi kolaylaştıran etmenlerdir.
GEBELİKTE AKINTI TÜRLERİ
Hamilelik döneminde kadın akıntım var diyorsa bunu incelenmesi gerekir.
Birincil olarak, en sık görülen akıntı fizyolojik akıntıdır. Şeffaf veya beyaz renkli ,sürekli olarak olan ve hiçbir şikayet neden olmayan bir akıntıysa doktor tarafından genelde fizyolojik akıntı tanısı konulur. Lökore ismi verilen bu durum renksiz, genellikle süt kıvamında ve hafif kokusu bulunmaktadır. Bu da fizyolojik bir akıntıdır ve vücudun kendi mekanizmasıdır. Eğer renk tonunda koyulaşma ve akıntı miktarında artış sözkonusu ise doktorunuzu bilgilendiriniz.
İkinci sık görülen akıntı en sık görülen anormal olarak mantar enfeksiyonu(candida = vajinal mantar) demir kesiği tarzında, peynirimsi veya beyaz bir akıntı yapar. Ve buna ek olarak kaşıntı da varsa bunun dört dörtlük bir mantar enfeksiyonu olduğunu söleyebiliriz. Hamilelikte en sık görülen enfeksiyon türü budur. Mantar enfeksiyonları hamilelikte bağışıklık sisteminin zayıflaması ve vajina içindeki ph dengesinin hormonlara bağlı değişmesi sonucu daha da sıklaşır. mantar enfeksiyonları sık görülür. Tedavi sonucunda hamilelikte güvenle kullanılabilen bazı fitiller ve kremler alınabilmektedir. Ne yazık ki inatçı tür mantar enfeksiyonları nüksedebilir.
!!!! Mantar enfeksiyonu(Candida) önemlidir ve doğumdan önce tedavi gerektirir. Tedavi edilmeyen Candida vakası bebeğe bulaşabilir. Doğum sonrası bebekte pamukçuk hastalığına yol açabilir. Ayrıca doğum kesisinin iyileşmesini uzatır.
Üçüncüsü bakteri enfeksiyonu da söz konusu olabilir. Onlar daha çok cinsel yolla bulaştığı için erkek bu konuda dikkatli olduğu sürece(prezervatif kullanmalı) bakteri enfeksiyonu çok ciddi anlamda görülmez. Ama görülürse de erken doğuma neden olabileceği gibi normal doğumda bebeğe bulaşarak bebekte ciddi sorunlar olabilir. O yüzden hamilelikte özellikle bu bakteriyel enfeksiyonunun tedavi olması çok önemlidir.
Mantar enfeksiyonu bebeğe bulaşsa bile hiçbir şey yapmaz. Mantar enfeksiyonu olan bir kadın bebeğe zararı olacak diye korkmamalıdır. Ama bakteriyel enfeksiyonlar mutlaka tedavi edilmelidir.
HAMİLELİK AKINTILARINDA HAYATİ NOKTALAR
Bazen akıntı gebelikte çok ciddi sorunlara yol açar. Bu belirtileri gördüğünüzde mutlaka doktorunuzu bilgilendirin. Amnios sıvısı gelmesi çok ciddi bir durumdur. Fakat bu da mantar enfeksiyonuna karışabilir. Be çerçevede bir kadın özellikle 20.haftadan sonra su gibi bir akıntıdan bahsediyorsa mutlaka “Acaba amnios sıvısı mı geliyor?” diye kontrol edilmesi gerekir. Bundan başka;
Akıntının kanlı gelmesi,
Doğuma yakın aylarda akıntı suların erken gelmesiyle karışabilir. Vajinal akıntıdaki ani artış ve yapısındaki ani değişikliklerden doktorunuzu mutlaka bilgilendirin.
KOLAYCA KORUNUN
SADECE PAMUKLU İÇ ÇAMAŞIRI GİYİN, ÜTÜLEYİN
ÇAMAŞIRLARI YIKAMADA SABUN TOZU TERCİH EDİN
TAMPON DEĞİL, HİJYENİK PED KULLANIN
VAJİNANIZI SABUNLA YIKAMAYIN, SUYLA DA YIKAMAYIN
FAZLA ŞEKERLİ BESİNLER YEMEYİN
İLİŞKİLERİNİZDE KONDOM KULLANIN(SADECE SADE OLANLAR, KİMYASAL İÇERMEYEN)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder