Varisin Hastalığının Oluşumu ve Tedavisi


VARİS NEDİR?
Varis toplardamarların genişlemesi anlamına gelir. Varisler genel olarak 6 gruba kadar sınıflandırılabilir. Birinci derece varis ağ görünümünde olan varislerdir. Bu tür varislerin ilerlemesi damarların çatlamasına neden olur. Birincil derece varislerin çapı 4mm’ nin üstüne çıktığı zaman ikinci derece varis olur. En son aşamada da ayak bileğinde yaraya kadar gidebilir.
Varis en çok bacaklarda görülür. Ancak hemoroit veya basur olarak bilinen hastalıkta bir varis türüdür. Aynı zamanda bazen karaciğer hastalıklarında yemek borusunda da varisler ortaya çıkabilir. Hatta bunlar ciddi kanamalara yol açabilir. Halk arasında tanımlanan varis bacaklarda görülür.
TOPLARDAMARLARIN YAPISI
Akciğer toplardamarı hariç tüm toplardamarlar kirli kan taşır. Kirli kan demek oksijen yönünden fakir kan demektir. Tüm toplardamarlar, organlarımızdan topladıkları kirli kanı akciğerde temizlenmek üzere kalbe getirirler.
Toplardamarların yapısında kanın geri kamasını önleyen kapakçıklar bulunmaktadır. Bu kapakçıkların işlevlerinin çeşitli nedenlerle bozulması kanın kalbe doğru yeteri kadar taşınamamasına neden olur. Kalbe yeteri kadar taşınamayan kan toplardamarlarda birikme yapar ve toplardamarlarda yüksek derecede basınca neden olur. Bu basınç etkisi ile bacak veya diğer toplardamarın yapısının bozulması kaçınılmaz olur ve varis meydana gelir. Varis önlemi alınabilir bir rahatsızlıktır. Oluştuktan sonra önleminin alınması fazla bir şey ifade etmez.
VARİS BELİRTİLERİ
Varisler genellikle herhangi bir ağrıya neden olmaz. Varis belirtileri şunları içerebilir:
Renk, koyu mor ya da mavi damarlar
Bükülmüş ve şişkin görünen damarlar
Ağrılı belirti ve semptomlar ortaya çıktığında, yukarıdaki sıralananlara şunları da ekleyebiliriz:
Bacaklarda ağırılık hissi ve acıma
Yanma, zonklama, alt bacaklardaki kaslarda kramp ve şişlik
Uzun bir süre oturma veya ayakta durduktan sonra daha da kötüleşen ağrı
Bir veya daha fazla damarların etrafında kaşıntı
Cilt ülserleri, özellikle ayak bileği yakın tıbbi yardım gerektiren ciddi bir form olan vasküler hastalık anlamına gelebilir.
Kendi kendinize bakım olarak bir egzersiz gibi bacaklarınızı yukarı kaldırabilirsiniz. yada varis çorapları kullanabilirsiniz. Bu, varis ağrısının hafiflemesine yardımcı olabilir ve onların daha kötüye gitmesini önleyebilir. Ama damarlar, kötüleşen bir görünüme doğru yol alıyorsa ve endişeleniyorsanız bir damar hastalıkları doktorunu ziyaret ediniz.


VARİS NEDEN OLUR?
Varis, ayakta sabit pozisyonda durmakla oluşan bir hastalıktır. Varis genelde kadın hastalığı olarak bilinir. Aslında çok doğru olmayan bir bilgidir. Görüntü söz konusu olduğu için bayan hastalar daha fazladır. Diğer bir sebep bayanlarda hormonal nedenlerdir. Bayanlarda gebelik esnasında meydana gelen faktörler varisin artmasına neden olabilir. Gebelik, bebeğin damarda yaptığı baskıyı artırır. Bu varislerin iyi bir özelliği ise çoğunun gebelik sonrası kaybolmasıdır.
Gebelikte alınması gereken birtakım tedbirler varisten korunma sağlayabilir. Eğer bir bebek bekliyorsanız ayakta fazla durmamanız, hamileler için özel yapılmış varis çorapları kullanmanız, düzenli egzersiz yapmanız bir nebze olsun varisten korunmanızı sağlayabilir. Risk grubunu oluşturan meslekler arasında en sık sayılabilecekler;
Cerrahlar,
Diş hekimleri,
Öğretmenler,
Pazarcı esnafı
Çok fazla oturan insanlar varisin oluşmasında risk taşıyanlardır.
Bir insan elbette 12 saat ayakta duramaz ama bu kadar süre bilgisayar başında oturduğu zaman varis oluşumuna davetiye çıkarmış olacaktır. Diğer bir örnek ise bir askerin nöbet anında hiç kıpırdamadan bacaklarını hareket ettirmeden durması, ayaktaki toplardamarlarda basıncı o kadar artırır ki damarlara zarar verir ve varis olmasına sebep olur.
VARİS NASIL ÖNLENİR?
Tamamen varisli damarları önlemek için bir yol yoktur. Ancak, dolaşım ve kas tonusunun iyileştirilmesi varisli damarları iyileştirebilir veya riski azaltabilir. Evde varis rahatsızlığını tedavi etmek için bazı önlemler alabilir. Bunlar arasında;
Egzersiz
Kilonuza dikkat
Yüksek lifli, düşük tuz diyeti yemek
Yüksek topuklu ayakkabılar ve sıkı çoraplar giyinmekten kaçınmak
Bacaklarınızı yukarı kaldırma
Düzenli oturarak ya da ayaktaki pozisyonun değiştirilmesi

VARİS TEDAVİSİ
Varisli hastaların en sık yakınmaları şişlik ve ağrıdır. Şayet kişi tedavi olmayı reddederse ya da tedavi olmazsa artan ağrı ve şişlikleri peşinen kabullenmelidir. Daha ileri durumdaki varislerde, ayak bileğinde yara açılması kuvvetle muhtemeldir. Açılan bu yara -üzülerek ifade edelim- kolay kolay kapanmayacaktır. Bu yüzden varis fazla ilerlemeden, erken tedavide çok büyük başarı sağlanmaktadır. Varis tedavisinde kullanılan yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
LAZER TEDAVİSİ: Varis problemlerin lazer tedavisi kullanılması ülkemizde de kullanılan bir yöntemdir. Variste lazer tedavisinde ultrasonla damar içine girilerek çok ince kılcal bir boru yerleştirilir. Bu borucuk kasığa kadar gönderilerek orada lazer enerjisi ile bu damar içten kapatılmaktadır. Bu olay sonucunda eskiden cerrahi yolla çıkartılmakta olan damar yerinde bırakılmakta ama içten kapatılmaktadır. Günümüzde artık lazer kullanmadan da ses dalgaları kullanılarak da varisli damarlar içten kapatılabilmektedir. Özellikle kılcal varis tedavisinde başarılı sonuçlar alınmaktadır.
CERRAHİ YÖNTEM: Çapı 4 mm nin üstünde olan cildin dışına çıkmış parmak kalınlığında olan varislerde kullanılır. Bunun dışında ayakta yara olan hastalarda kullanılır. Hastanede 1-2 gün yatması gerekir. Ayağa kalkıp dolaşması ise 1-2 hafta sonra olur.
SKLEROTERAPİ: Çapı 1 ile 4 mm arasında olan varislere uygulanan tedavidir. Çok ince insülin enjktörleri ile damarların içine bir madde verilir. Bu madde oradaki damarların kapanmasını sağlar. Kapanan damarlar işe yaramaz gibi bir düşünce oluşsa da zaten tedavi edilen varisli damarlar işe yaramayan damarlardır. Kısıtlı bir alanda varisi az olan bir hastada yarım saatlik bir tedavisi olur. Ama iki bacakta yaygın olan varisli hastalar 6-7 defa tedavi olması gerekebilir ve bu yöntemle hasta hemen ayaklanabilir.

ALTERNATİF TEDAVİ
At kestanesi tohumu özü, bacak damarlarındaki kanın kalbe dönme sorunu  olan varisli damarlar ile ilgili bir durum olan kronik venöz yetmezlik için etkili bir tedavi olabilir.
Bitki, varisli damarların şişmesine ve rahatsızlığın iyileşmesine yardımcı olabilir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder