Bebeklerde Süt Dişi Çürükleri Tedavisi


BEBEKLERDE SÜT DİŞİ ÇÜRÜKLERİ
İster istemez çocuğunun süt dişleri çürüyebilir. Buna en sık ebeveynlerin çocuklarını boşlaması ve çocuğun şeker yemeye çok yatkın olması neden olmaktadır.
Ağızda ilk süren süt dişleri alt ön süt dişleridir. Genellikle daimi dişlerde de, ilk süren dişler alt ön dişlerdir. İstisnai bir durum vardır ki oda aslında altı yaş dişleri de diyebiliriz, ağızdaki birinci büyük azı dişleri süt dişlerinin değişmesini beklemeden süt dişlerinin en arka kısmından süren büyük azı dişleridir.
DİŞLER NE ZAMAN TAMAMLANIR: Genellikle daimi dişler 7-8 yaş civarında ağızda gözükmeye başlar. Ve tamamlanması yaklaşık 12-13 yaşı bulmaktadır. Süt dişleri tamamlandığında 10 adet altta ve 10 adet üstte olmak üzere 20 adet süt dişi bulunmalıdır.
Süt dişleri yerini daimi dişlere bırakırken bazıları nadiren de olsa sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Özellikle alt ön süt dişlerinin daimi dişlerle yer değiştirmesi esnasında daimi dişlerin sürme pozisyonu dil tarafından ya da dudak tarafından olabilmektedir.Buna eptopik sürme denir. Bu tarz eptopik sürme durumlarında yani daimi dişin süt dişinin rehberliğinde değil damak veya yanak tarafından sürmesi,  durumun da süt dişinin derhal diş hekimi tarafından çekilip sürme rehberliği yapılması çok basit ve önemli bir tedavidir.
SÜT DİŞLERİ NEDEN ÇÜRÜR?
Süt dişi çürükleri genellikle bebeklik çağında başlar. Diş ilk sürdüğü zaman süt dişlerinin yapısal farklılıklarından dolayı daimli dişlere göre biraz daha çürüğe yatkın bir durum arz edebilir. Fakat burada önemli olan çocukların dişleri sürer sürmez ilk etapta fırçalanmaya başlanması gerekir. Yapısal olarak süt dişleri kalsiyum ve sertlik anlamında daimi dişlerden daha güçsüz, çocuklarda özellikle bebeklik çağlarında beslenme alışkanlıkları yapışkan ve çiğnemeyi az gerektirecek gıdalarla olduğu için bu gıdaların dişlerin üzerine yapışıp diş çürüme olasılığı daha yüksektir.
Genetik faktörler ön planda eğer anne ve babada diş çürüğü, diş eti hastalıkları gözüküyorsa çocukta da bu anlamda bir risk var demektir. O yüzden özel bir önlem alınması gerekebilir.
Diş çürümelerindeki diğer bir etken ise tükürük yapısıdır. Eğer tükürüğün tamponlama kapasitesi bebeklik çağında düşükse dişler daha erken çürüyebilir.
NASIL ÖNLERİM: Bütün bunlara rağmen diş çürüklerinden korunma anlamında çocuklarda düzgün bir beslenme yapılarak şekerli, yapışkan ve karbonhidratı az ihtiva eden beslenme yapılarak diş çürükleri önlenebilir.

ÇÜRÜKLER TEDAVİ EDİLMELİ Mİ?
Süt dişleri yada daimi dişlerde oluşan gözle görülen veya gözle görülmeyen bütün diş çürüklerinin tedavi edilmesi gerekmektedir. Süt dişleride ağızda bulunduğu süre içinde çocukların beslenmesi, konuşması ve diğer birçok fonksiyona yardımcı olan bir organımızdır. Dolayısıyla aynı daimi dişler gibi eğer bir sorun varsa süt dişlerin de gerekli bütün diş tedavilerinin yapılması gerekmektedir.
BEBEĞİN DİŞİ YERİNDEN ÇIKARSA NE YAPILIR?
Diş tamamen yerinden çıkmışsa eğer bu diş süt dişi ise ailenin derhal diş hekimini arayıp durumu bildirip bir an önce muayeneye gitmesi gerekir. Süt dişi eğer tamamen yerinden çıktıysa,ağızdan fırladıysa onu olduğu yere tekrar koymak yanlış bir harekettir. Direk diş hekimiyle temasa geçmek en doğru bir işlemdir. Eğr 7-8 yaşlarda daimi dişlerde böyle bir durum söz konusu ise örneğin daimi dişiş yerinden çıktıysa o zaman bu dişi akan bir su altında hafifçe kök kısmı hiç ellenmeden temizlenerek derhal diş hekimine bildirilmesi daha doğru olacaktır.
PARMAK EMME VE EMZİK SÜT DİŞLERİNİ ÇÜRÜTÜYOR
Yalancı emzik gibi parmak emme de çocukların çok keyif aldıkları bir kötü alışkanlıklardan bir tanesidir. Özellikle gece uykusunda çok şiddetli bir şekilde parmak emen bir çocukta, gündüz parmak emen çocuklarda üst damak kısmında özellikle derinleşme, bunun da dışa yansıması dişlerin ön bölgesinde bir açıklık olmasına sebep olmaktadır.
Yalancı emzik kullanımı da parmak emme alışkanlığın da 2-3 yaşları civarında bırakılması ileride oluşabilecek sorunların minimuma inmesini sağlamaktadır. Eğer 3 yaşından sonra çocuk hala parmak emmeye devam ediyorsa o zaman bir diş hekimi vasıtasıyla ağız içerisinde kullanabilecek apareylerle bu alışkanlık kırılabilir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder