Bebeklerde Süt Dişi Ne Zaman Çıkar?


BEBEKLERDE SÜT DİŞLERİ
Bebeklerde süt dişleri çoğu aile için endişe kaynağı olmuştur. Ne zaman çıkacağı, bebeği ve aileyi rahatsız edip etmeyeceği, kaşınıp kaşınmayacağı, çürüme durumunda yapılacaklar, bakım gibi durumlar merak konusu edilir olmuştur. Ne var ki süt dişleri ile ilgili tepkiler ya da süreç her bebekte aynı olmamaktadır.
SÜT DİŞLERİ NE ZAMAN ÇIKAR?
Bebeklerde süt dişleri, bebeğe göre değişkenlik gösterebilir. Özellikle aileler çocuklarının dişlerinin geç çıktığını veya erken çıktığı şikayetleriyle doktorlara başvururlar.
Genellikle süt dişler, 4 ile 6 ay arasında ilk ön dişler tutunmaya başlar. Daha sonra arkaya doğru üst dişler ve diğer arka bölgedeki  azı dişleri çıkmaya başlar. 6 aylıkken başladığını teorik olarak düşünecek olursak çocuk 24 aylık veya 30 aylık olana kadar süt dişlerinin çıkması devam etmektedir.
SÜT DİŞLERİ KAŞINIR MI?
Bebeklerde süt dişleri çıkmaya yakın genelde kaşınırlar. Zaten bebek bu duruma karşı donanımlı yaratılmıştır. Siz birşeyler yapmasanız da bebek kendi damaklarını, elini yada parmağını ağzına sokarak kaşıyacaktır. Bunun dışında diş kaşınmasına bağlı olarak yapılabilecek çözümler aslında çok basittir.
Anne veya baba ellerini temizledikten sonra parmaklarıyla çocuğun damaklarında kaşınan yerlere hafif masaj yapabilir. Masaj bütün sağlık sorunlarında olduğu gibi bebeklerde de diş çıkması esnasında oluşabilecek  sorunların azaltılamasında çok büyük fayda sağlamaktadır. Temiz ellerle yapılabilecek diş etlerinin hafif  kaşınması yada masaj yapılması yada temiz bir bez parçasıyla kaşınma işleminin yapılması çocuklarda diş kaşıntısının ortadan kaldırılmasında yeterli olacaktır.
Diş kaşıyacaklarını tavsiye etmiyoruz. Mikrop barındırmaya elverişli olması, hijyeninin sağlanması zorluğu ve bebek her ağzına götürdüğündeki mikroba karşı olan maruziyet düşünüldüğünde pek de uygun görünmemektedir. Bunun yerinde dörde bölünmüş bir havuç yada salatalık daha iyi işlev görebilir, hem de bebeğin beslenmesine katkıda bulunur.
SÜT DİŞLERİNİN FIRÇALANMASI
Bebeklerin dişlerini –belki size erken gelebilir- ama dişler ilk ağızda göründüğü günden itibaren bir çocuk diş fırçasıyla tanıştırmamız gerekir. Aslında diş çıkmadan da masaj usulü ile temiz bir bezle damak temizliği yapılabilir. Peki, süt dişleri nasıl fırçalanır?
Bebekler 7-8 yaşlarına gelene kadar diş fırçalama alışkanlığı ve eğitim-öğretim açısından aile gözetiminde olması gerekir. Bebeklik dönemindeki fırçalamanın ailenin yapması daha uygundur. Fırçalama, yuvarlak hareketler yaparak ve hafif bir basınç uygulayarak diş ve diş etlerinin fırçalanması şeklinde yapılmalıdır. Yumuşak kıllı diş fırçalarının kullanılması, çocuk diş macunlarının kullanılması gerekmekte ve günde en az 2 defa dişlerin bu şekilde fırçalanması gerekmektedir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder